Възрастта им е от 1 до 16 г., много от тях

...
Възрастта им е от 1 до 16 г., много от тях
Коментари Харесай

681 деца са намерили нов дом в чужбина за последните 3 г., най-желани са в САЩ и Италия

Възрастта им е от 1 до 16 година, много от тях са с тежки болести
681 българчета са намерили нов дом в чужбина през последните 3 години. Това излиза наяве от информация от правосъдния министър Атанас Славов в отговор на въпрос на депутата Цветан Предов от “Има подобен народ ”. Данните са за интервала от 1 януари 2020 година до 1 декември т.г.

Българчета са осиновени в 16 страни от Европа и Северна Америка. Най-много са децата, намерили ново семейство в Съединени американски щати - 351, следва Италия със 147 осиновявания. За Канада и Испания са отпътували надлежно 53 и 45 деца.

Макар и единични случаи, само че българчета са намерили нов дом и в Норвегия, Дания, Гърция и Сан Марино. Кои са другите страни - виж на картата.

Най-малкото осиновено в чужбина дете е на 1 годинка, а най-голямото - на 16 година Често пъти чужденци вземат по едно и също време няколко деца - братя и сестри

Така да вземем за пример през август 2020 година ново семейство в Съединени американски щати са намерили две момчета и две девойки на възраст сред 6 и 13 година, които са били в роднинска връзка.

В част от случаите осиновяваните в чужбина деца са с тежки болести, умствена назадничавост или вродени малформации като микроцефалия, синдром на Даун, детска церебрална парализа, с закъснение в развиването, разстройства в държанието.

Интересното е, че най-вече са позволените осиновявания в пандемичната 2020 година, когато светът беше в локдаун. Причината най-вероятно е, че процедурата лишава време.

При интернационалното осиновяване правилата и процедурите се разграничават от тези за осиновяването в България.

Разрешението пък се издава персонално от министъра на правораздаването, а във ведомството се води указател на всички случаи.

Сред условията за кандидат-осиновителите чужденци са да имат подписан брак или да са независими лица, само че не е целесъобразно да живеят в общуване.

Когато осиновяващите са съпрузи, по-младият от тях би трябвало да има разлика с детето не по-малко от 15 година и не повече от 50 години, а по-възрастният - до 55 години.

Необходимо е да не са лишени от наставнически права. Да имат положително психическо и физическо здраве, да не са диагностицирани с туберкулоза, СПИН/ХИВ, венерически заболявания или със болести, които да са рискови за тях самите или за осиновения.

Икономическият им статус би трябвало да подхожда на междинния за страната, в която живеят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР